Nov 10, 2011

Sejarah Hari Raya Aidiladha..

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian..
di harap sihat sjahtera dan sntiasa di rahmati dan d lindungi oleh Allah swt hendaknya..
Semestinya ad di antara sahabat2 skalian yg penuh perutnya dgn pelbagi juadah makanan semasa hari 1,2 & 3 hari raya korban tempoh hari..di tambah pula dengan berkesempatan melihat penyembelihan lembu dan kambing tidak kira la di Masjid Ums @ King fisher @ di mana jua anda berada..Alhamdulillah kerana masih di kurniakan makanan yg melimpah ruah jika di bandingkan dengan sahabat2 kita yg terpaksa mengemis malah ad juga yang kebuluran seperti di Somalia..

Sebenarnya bukan itu yang hendak d ukilkan di sini tpi ingin berkongsi sedikit ilmu yg ada mengenai bagaimana bermulanya Hari Raya Korban a.k.a Hari Raya Aidiladha ni. mungkin ad di antara sahabat-sahabat yg tahu tetapi terlupa @ yg tidak thu langsung mengenai sejarah Hari Raya Korban di adakan.

Hari raya Aidiladha merupakan salah satu dari hari kebesaran dan perayaan bagi seluruh umat Islam.Anas bin Malik r.a berkata: Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya. Pada kedua-duanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah. Lali baginda bersabda:إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَبْدَلَكُمْ بِهِمَا خَيْرًا مِنْهُمَا يَوْمَ الأَضْحَى وَيَوْمَ الْفِطْرِMaksudnya:
“Sesungguhnya ALLAH telah menggantikan kedua-duanya bagi kamu semua dengan dua hari yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” - Hadis riwayat al-Nasaai, di dalam Sunan al-Nasa’i, hadis no: 959.

Aidiladha juga diberi gelaran sebagai hari raya haji kerana ia diraikan ketika umat Islam mengerjakan salah satu dari amal ibadah yang termasuk di dalam rukun Islam yang lima, iaitu ibadah haji. Di samping itu, Aidiladha juga dikenali sebagai hari raya korban kerana antara syiar semasa merayakannya adalah mengorbankan haiwan seperti unta, lembu, kambing dan biri-biri.

Ibadah korban dilakukan sempena memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup menyembelih anak kesayangannya Nabi Ismail a.s kerana taat kepada perintah ALLAH. Namun, berkat kesabaran serta ketaatan kedua-dua ayah dan anak ini maka ALLAH telah menggantikannya dengan seekor binatang ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia menyembelih anaknya itu. Peristiwa ini telah dirakamkan oleh ALLAH sebagaimana firman ALLAH S.W.T:

"Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpiku bahawa aku akan menyembelihmu. Apakah pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai ayah, lakukanlah apa yang diperintahkan kepadamu. Insya ALLAH, ayah akan mendapati aku termasuk orang-orang yang sabar.

Setelah kedua-duanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah ALLAH itu), Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah. (KAMI sifatkan Ibrahim dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah KAMI).

Lantas KAMI menyerunya: Wahai Ibrahim! Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu. Demikianlah sebenarnya KAMI membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan.

Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata dan KAMI tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar serta KAMI kekalkan baginya (nama yang harum) di kalangan orang-orang yang datang terkemudian." – Surah al-Soffaat: 101-108.


Rentetan dari peristiwa ini, saban tahun ketika merayakan hari raya Aidiladha maka umat Islam menyembelih binatang-bintang korban lalu mengagih-agihkannya kepada golongan yang kurang bernasib-baik seperti orang miskin, anak yatim, orang Islam yang sedang ditimpa musibah dan lain-lain lagi. Kita sepatutnya sebagai seorang muslim perlu tahu mengapa kita meraikan perayaan Hari Raya Aidiladha atau hari2 kebesaran islam yg lain malah dalam ibadah lain seperti solat dan puasa pun kita perlu tahu apa sebabnya..Tidak la nnti kita seperti burung kakak tua yg hanya mengikut perbuatan org tapi tidak tahu apa yg dilakukan..


Moga perkongsian kali ini bermanfaat utk kita dan untuk d sampaikan kepda sahabt2 kita yg lain.. i.Allah.


No comments:

Post a Comment