Dec 8, 2011

Sedekah

Assalamuaikum wbt…


Kalau sebut pasal sedekah, dalam fikiranku xpernah lupa pesan seorang ustaz semasa di bangku persekolahan…

“Kalau kamu rasa kamu kesempitan rezeki, duit tak cukup, harta rasa tak banyak, masa itulah masa paling sesuai untuk bersedekah.”

Pelik juga bila dengar ustaz kata kan begitu.

 Kita dah la xde duit, nak bagi sedekah pulak??abih tu nak makan ape la?”

Ayat itu yg bermain didalam fikiran saya ketika itu. Ustaz saya menyambung..

“Bila kita xde duit ni, sedekah kita paling  ikhlas, tidak menunjuk-nunjuk,sebab ape xtnjuk?? Sebab kita bagi sikit,hehe..”

tambah ustaz lagi bukan hanya waktu terhimpit baru nak sedekah tapi waktu senang sangat2 digalakkan bersedekah,sebabnya ustaz kata..

“Kalau kamu sudah senang setelah sempit, banyakkan lagi sedekah kamu itu pada masa tersebut. Nescaya Allah akan meluaskan pintu rezeki”

owh ok…semua persoalan masa tu dah terjawab..

Sahabat2 sekalian, kita harus ingat
Siapa pun kita samaada masih belajar atau sudah bekerja(apa-apa pun pekerjaan) jangan tunggu kita kaya baru mahu bersedekah. Tidak perlu sedekah yang banyak, yang penting kita istiqomah(berterusan).  Sekecil mana sumbangan yang dihulurkan,walhal sebesar kuman pun, ia cukup bermakna kepada si penerima yang hidup serba kekurangan. Ia mampu menerbitkan senyuman kepada penerima, walaupun cuma untuk seketika.

Kita harus setkan, programkan dalam otak kita ni bahawa,

“TANGAN yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima”


Kita kena ingat, rezeki kita dapat hari ini, bukan milik kita semuanya. Ada hak orang lain didalamnya. Allah bagi rezeki lebih dengan kita, kenapa??supaya kita dapat panjangkan(sedekah) kepada orang yang memerlukan pula.
Sedekah ni hanya nampak berkurang dimata manusia, namun pada Allah ianya tidak berkurang walau sedikit pun. Bahkan mulia disisi Allah. Kita tidak rugi sama sekali, bahkan untung. Kerana sedekah mempunyai kelebihan diantaranya:

DIPANJANGKAN UMUR & MENCEGAH AJAL YANG BURUK

Bukti ni dapat kita lihat melalui kisah Nabi Ibrahim dan Malaikat tentang anak murid Nabi Ibrahim yang ditangguh kematiannya disebabkan sedekah yang dilakukan.

Maksud sabda Rasulullah saw : "Sesungguhnya sedekah seseorang muslim itu memanjangkan umur dan mencegah dari mati dalam keadaan buruk dan Allah Taala pula menghapuskan sikap sombong dan membangga diri si penderma dengan sebab sedekahnya" ( H.R. Tabrani )


MENOLAK BALA BENCANA
Maksud sabda Nabi saw : "Segeralah kamu bersedekah, kerana bala bencana itu tidak dapat melangkahi sedekah" ( H.R Al-Baihaqi )


P/S: rajin2 la bersedekah ye..tabung surau sedia menerima sedekah sahabat2 semua..jangan senyum je kat tabung tu ye,kcian tabung2 kosong je..JOM SAMA2 MENABUNG UNTUK AKHIRATJ

No comments:

Post a Comment