Oct 19, 2011

Alangkah indah hidup bersama-MU


Bismillahirahmanirahim


Selawat dan salam bwt junjungan kekasih Allah swt, rasulullah saw yg dicintai lg diteladani akhlak tepuji baginda..selawat dan salam juga buat para sahabat dan ahli keluarga baginda.. moga sentasa dicucuri rahmat dan mndapat tempat terpuji di syurga Allah swt kelak.Alhamdulillah saat ini dan detik ini Allah masih memberi nafas untuk jasad ini merasai nikmat hidup dalam iman. 


Itulah rahmat yg sentasa diharapkan dari hamba yg hina ini menyedari diri ini tiada nilainya hanya bersandarkan pada Islam hamba ini mendapat sedikit kemuliaan dan hak sebagai seorg manusia yang berakal.alhamdulillah.Salam sayang buat ibu bapaku yang sentiasa mendapat tmpt dihati ini dan mudah2n mdpt tmpt yg mulia juga disisi Allah. Moga Allah mengampuni dosa keduanya dan mencucuri rahmat dan memberi hidayah yang berterusan buat mereka.aminYa Allah ya Rahman Ya Rahim, tiada Tuhan selain-Mu dan hanya kepada Engkau la tempat kami mengadu dan meminta. Redhai kami sebagai hamba-Mu,penganut agama Islam yg engkau redhai, redhai kami yg berkumpul kerana mengasihi-Mu, moga Engkau tautkan hati2 kami dgn cinta-Mu, agar kami teguh diatas agama-Mu. Kami sedar kami hamba yg lemah perlukan bimbingan rahmat dari-Mu dalam setiap urusan kami didunia dan akhirat.Alhamdulillah, masyaAllah.


 Tiada perkara yg berlaku melainkn semuanya berlaku atas kehendak Allah swt. Jangan dipertikai apa yang berlaku kerana semuanya adalah kerja2 Allah. Janganlah kita sebagai hamba cuba untuk membuat kerja2 Allah tetapi ikutilah flow khidupan yg sudah ditetapkan dgn akal yg bijak dan hati yang tenang. Umpama kapal yg berlayar, jangan kita cuba utk mgubah arah angin tetapi kendalikanlah kapal dgn baik mengikut arah angin tersebut. Jika kita cuba mengubah arah angin kita tidak akan mampu itulah kelemahan kita sebagai manusia. Jangan pula dilawan arah angin tersebut nescaya kita akan celaka dalam pelayaran kita menolak arus kehidupan. Segala kesakitan, penderitaan, mahupun nikmat semuanya adalah asam garam kehidupan kita supaya kita berfikir dan memerhatikan lalu merasakan dgn hati itulah tanda kekuasaan Allah. Dengan sifat2Nya yg sempurna, nama2nya yg indah kita menyedari semua yg berlaku seiring dgn hikmah yg sukar dilihat dgn mata melainkan hanya matahati yg bersih sahaja yg mampu melihat dgn nur Illahi.Bersyukur atas rahmatnya, diri ini dalam teruji dengan banyak perkara, Allah telah memberi sahabat2 yg ikhlas menghulur salam persahabatn lalu memberi diri ini ruang untuk merasai nikmat indahnya bersahabat kerana Allah. 


Subhanallah apa lagi yg mampu aku katakan betapa kerdilnya diri ini tapi masih mampu untuk merasai nikmat hidup beragama, bersilaturahim dan nikmat perasaan yg saling sayang menyayangi lalu menjadikan diri yg hina ini penuh dgn cinta. Indahnya hidup bersama-Mu ya Allah. Kalaulah semua manusia dapat merasai perasaan yang sama, aku percaya dunia ini aman tanpa sengketa kerana cinta Illahi telah membimbing hati2 manusia menuju kembali semula pada hakikat penciptaan. Alangkah ruginya jika kita yg bergelar hamba ini membiarkan hati dikotori oleh nafsu dunia yg merosakkan. Maka kaburlah jalan menuju cintaNya, kelamlah cahaya Illahi dalam hatinya, lalu apa yg hatinya mampu rasai hanyalah kesakitan dan penderitaan demi penderitaan kerana cinta dunia yg menipu.


Sedarlah wahai insan bahawa kita pasti akan kembali padaNya jua, maka diri ini ingin mengajak semua supaya sama2 memikirkan dimanalah tempat kita di akhirat nanti. Adakah layak kita duduk didalam syurganya?atau mungkin neraka (na’udzubillahiminzalik)?kalau kita masih mengharapkn syurganya maka fikirkanlah adakah sudah sempurna amalan kita didunia ini? Highlightkan perkataan ‘amalan’ itu sebagai titik tolak dalam menilai urusan kita didunia ini. Adakah kita telah memuliakan Allah dalam permulaan doa kita sblm memulakan setiap urusan kita dari sebesar2 urusan sehingga sekecil2 urusan?jika ada, adakah kita sentasa memperhatikan keberkatan dalam setiap urusan kita? Marilah sama2 kita fikirkan jika ada terdapat kesulitan2 yg menyesakkan dada kita dalam setiap urusan kita dengan kata lain rasa macam ada ‘something wrong’ mengapa urusan aku sulit xdpermudahkn walaupn aku suda meminta utk dipermudahkn?mengapa terasa rezeki kita tertahan sedangkan dalam dhuha kita kita meminta “ya Allah jika rezkiku dilangit maka turunkanlah, jika rezkiku dibumi maka kluarkanlah, jika rezkiku jauh maka dekatkan lah, jika rezkiku masih haram untukku maka zahirkanlah dan macam2 lagi yg kita minta”Tetapi still kita berasa hati kita sesak dgn urusan2 kita. 


Maka sedarlah wahai sahabat2 dalam setiap urusan kita lillahita’ala terdapat keberkatan2 dan rahmat Allah yg sepatutnya dtg bersama kita tapi tertahan asbab ada amalan2 kita yg mungkin kita tidak jaga. Mungkin kita ada mengguris hati saudara kita tapi kita tidak menyedarinya kerana kita disibukkan dgn macam2 urusan dunia. Mungkin juga kita jarang memperhatikan dan mengambil pelajaran dari sekeliling kita, jarang untuk bermuhasabah diri dan memperhatikan aktiviti hati kita dgn lbh halus . ataukah mungkin kita sudah terpesong dari niat kita dalam mencari redhaNya. Macam tulah kehidupan, susahkn wahai sahabat2 ? tapi percayalah wahai sahabat2 sekalian. 


Jika sebelum kita merebahkn badan kita untuk tidur merehatkan jasad yg letih adakah kita pernah berusaha untuk mbuat solat sunat taubat? Kadang2 kita rasa letih sgt dgn urusan2 kerja kita seharian tapi jarang memperhatikan riadhah hati kita. Sedangkan hakikat kehidupan ini cm dapat diambil dan direnung dengan ketenangan hanya melalui riadhah hati yg menyehatkan (usahakan hati yg sihat dgn tarbiyah hati). Marilah bersolat taubat sebelum tidur duhai sahabat, kerana mungkin hari ini kita tidak sedar kejahatan dan keburukan yg telah kita lakukan asbab kelemahan diri kita sendiri. Sepatutnya jika kita sedar kelemahan diri kita sebagai seorg hamba, betapa hina dan kerdilnya kita sebagai hamba yg hanya tahu meminjam tapi xmampu berperanan sebaik yg mungkin, perlu kembalikn semula segala urusan kita kepada Allah. 


Jadi marilah sama2 kita menghidupkan amalan menuju taqwa ini mudah2n Allah mnilai usaha kita dan memberkati segala urusan kita.Perlu juga kita menitik beratkan urusan perasaan org lain dalam menjaga ukhuwah kita. Knapa tidak kita berdoa utk sahabat2 kita juga ahli jemaah dan pemimpin kita agar diampuni segala dosa2 mereka. Moga dgn doa itu kita semua sama2 semakin saling mencintai dan ikhlas kita semakin terserlah dimata Allah. Doa adalah bukti keikhlasan kita dalam bersahabat dan berukhuwah lillhita’ala kerana dalam bisik doa kita, betapa ia telah memupuk keikhlasan hati kita dalam mngambil sikap berlemah lembut terhadap perasaan org lain. Hanya Allah yg tahu dan tidak ada seorg manusia dsekeliling kita pn yang tahu betapa kasihnyanya kita dan cinta pada mereka. Tapi kuasa doa telah mengikat ukhuwah itu dan menyampaikan gelombang kekuatan doa itu kepada mereka. insyaAllah natijahnya kan terserlah tanpa org lain mengetahuinya hanya hati mereka sahaja yg terjentik dan tersentuh dgn kasih sayang itu. Itulah tanda kekuasaan Allah jika kita memerhatikan dgn hati yg bersih dan akal yang lurus.


Kesimpulannya, alangkah ruginya kita jika kita tidak menjaga aktiviti hati kita,tidak menghayati hidup bersama Illahi sedangkan kita hidup bersama Islam dan mempelajarinya tapi kita tidak menghayati betapa indahnya hidup bersama Illahi. Ya Allah, Tuhan yg memegang hati2 hamba-Mu, yg menciptakan langit dan bumi, yang menguasai alam semester, maha pengasih lagi maha penyayang, dengan nama2Mu yg indah, kami pohon ya Allah, agar hati2 ini yang telah bertemu kerana-Mu ya Allah, maka Engkau kuatkanlah ikatan ukhuwah ini dengan cinta dan kasih sayangMu. Engkau bimbinglah setiap urusan kami, urusan hati kami, maka luruskanlah hati kami, tajamkan akal kami dalam membentuk akhlak dan adab sesama kami agar kami senang dan lapang melihat kesejukan ukhuwah diwajah saudara2 kami kerana nur Mu ya Allah. Amin ya Allah

p/s: ku tuliskan hatiku dalam warkah yg hina ini agar Allah redhai aku sebagai hambaNYA, sedang aku adalah hamba yg lemah lg hina tidak mampu untuk menulis dgn sebaik2 penulisan hanya bersandarkan pada cinta Illahi. Mengharapkan redha dan cintaNYA utk diri dan sahabat2ku sekalian. Marilah sama2 kita jaga ukhuwah dan adab sesama kita lillahita’ala walau pn dalam gerak kerja untuk Islam kerana sepatutnya objektif utama kita dalam berprogram lillahita’ala adalah untuk mdidik jiwa hamba dan mengekspresikan kasih sayang sesama kita. Jangan lah ada terbeban didalam hati kita dalam membela agama. Jika ada kesulitan maka tepuk dada tanyalah iman masing2. setiap diri bertanggungjwab untuk bermuhasabah diri tidak saling salah mnyalahkan. Lihat diri kita dulu sblm mlihat ksalahan dari org lain. Sebaik2 mukmin adalah yg paling lembut terhadap saudaranya. 
Salam sayang dan cinta buat kalian dariku,
 prindu syahid abadi 

original copyright from da writer preserved-sabahan language :)
1 comment:

  1. Bismillah alhamdulillah.. salam ukhwah buat sahabat seperjuangan dan saudara yang berada nun jauh di sana. moga kita dapat berkongsi ilmu bermanfaat insyaAllah...

    ReplyDelete