May 20, 2010

TAZKIRAH MAKAN


Petang itu petang Ahad. Waktu cuti, waktu bersantai sambil menikmati teh panas dan pisang goreng. Dan kesempatan itu digunakan oleh Suhaila untuk berbual dengan adik bongsunya yang kecil metah itu. Siapa lagi kalau bukan Izati, kanak-kanak perempuan usai 6 tahun, comel dan aktif. Mari ikuti perbualan mereka seperti berikut.

Izati: Along dah makan banyak pisang goreng. Tak ingat kat adik ke? Adik pun nak makan juga.

Suhaila: Pandai adik along ingatkan. Along susah sikit nak kawal diri bila makan ni. Ha, masa makan ni adik kena duduk. Tak elok berlari masa makan.

Izati: Adik tau. Ustaz kat sekolah pun ajar adik adab makan. Ustaz cakap, mula dengan bismillah…Ngap!

Suhaila: Amboi ekspresnya bismillah dia... Adik tahu tak kenapa dalam doa makan tu disebut “Allahumma bariklana” bukan “Allahumma barikli”?

Izati: Buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan. Adik ini baru belajar adab makan, makna doa makan pun adik ingat lupa. Macam “berkatilah rezeki kami…” adik lupa terus maksud dia lepas tu.

Suhaila: Pandainya Izati ni. Adik kan baru je tahu adab makan, tak perlulah nak ingat semua. Adik, makanan tu salah satu rezeki juga kan? Walaupun kita seorang je yang makan, sedar tak jauh perjalanan makanan ni untuk sampai pada kita? Dengan ramainya orang yang terlibat dalam rezeki sampai pada kita?

Izati: Makanan boleh berjalan ke? Hehe…

Suhaila: Makanan tak boleh berjalan, tapi boleh sampai pada kita. Macam kita makan pisang goreng ni, asalnya dari pisang. Pekebun petik pisang lepas tu dijual pada penjaja di pasar. Di pasar pula, peniaga pisang goreng beli pisang tadi, lepas tu dia masakkan pula pisang goreng dan jual pula pada orang lain. Pisang goreng ni pula kita beli dan kita makan. Kita kenalah bersyukur pada Allah dan berterima kasih pada orang yang terlibat dalam perjalanan rezeki kita hari ni.

Izati: Jadi “kami” dalam “Allahumma bariklana” tu bukan along dengan adik je, tapi pekebun, penjual, peniaga pisang goreng sekali juga. Orang lain pun juga kan, along? Kita perlu ke sebut nama semua orang dalam doa kita?

Suhaila: Kalau nak hitung semua orang, tak termampu kita. Tu juga tanda Allah Maha Pemurah dan Penyayang. Lepas adik tau ni, baca bismillah betul-betul ye. Sebab maksudnya bukan main-main.

Izati: Sebab rezeki berkat kot, along makan banyak-banyak pun tak gemuk. Along gemuk nanti, kena kencing manis. Siapa yang susah? Adik juga yang susah…

Suhaila: Ada pula macam tu.

No comments:

Post a Comment